142 ľudí vystúpilo na vrchol za pacientov s pľúcnou hypertenziou

06
jún
2018
+
A
-

V sobotu 2. júna vystúpilo na Ostredok 142 zaregistrovaných účastníkov, aby podporili pacientov s pľúcnou artériovou hypertenziou. Túru nesúcu názov Vystúpim za teba organizovalo už po štvrtý raz Združenie pacientov s pľúcnou hypertenziou, ktoré sa týmto zapojilo do európskej osvetovej kampane Get breathless for pulmonary hypertension.

Na najvyšší vrchol Veľkej Fatry kráčali lekári, zdravotné a rehabilitačné sestry, rodinní príslušníci, podporovatelia a priatelia pacientov s pľúcnou artériovou hypertenziou, ktorí sa na pochode zúčastnili symbolicky – ich fotografie niesli na svojich chrbtoch samotní účastníci. Pekná myšlienka presiahla hranice Slovenska, prišli ju podporiť aj členky pacientskych združení z Českej republiky a Maďarska.

Zdroj: archív ZPPH

„Výstupom na vrcholy slovenských hôr chceme verejnosť informovať o existencii pľúcnej artériovej hypertenzie, zriedkavej chorobe, ktorá má veľmi vážny dopad nielen na postihnutého, ale na celú rodinu a okolie. Ak sa správna diagnóza nestanoví včas a pacient nedostane špeciálnu liečbu, jeho život je v ohrození. Zároveň chceme touto formou podporiť záujem o turistiku a zdravý životný štýl,“ hovorí predsedníčka pacientskeho združenia Iveta Makovníková, ktorá v tento deň oslávila  symbolické siedme výročie po obojstrannej transplantácii pľúc.

Víkendové stretnutie podporovateľov a členov Združenia pacientov s pľúcnou hypertenziou začalo už v predvečer výstupu, a to v piatok 1. júna informačným seminárom o pľúcnej hypertenzii a predstavením životných príbehov ľudí s týmto zriedkavým ochorením v Horskom  hoteli Kráľova studňa.

Za podpory spoločnosti ZAaRES vysadili zase účastníci v nedeľu 3. júna na Triede SNP v Banskej Bystrici zriedkavo sa vyskytujúci strom cercis, tzv. judášovec, ktorý bude symbolizovať ich zriedkavú chorobu. Podujatie pod názvom Zasaď si pľúca sa konalo pod záštitou primátora mesta Banská Bystrica. „Strom je symbolom zdravia, čistého vzduchu, ale predovšetkým pľúc, ktoré sú nevyhnutné pre každý živý organizmus na Zemi, a zvlášť pre pacientov s pľúcnou hypertenziou,“ dodáva Iveta Makovníková.