Chlapčeka s vývojovou chybou zachránili v NÚDCH

08
sep
2021
+
A
-

Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) zachránili život chlapčekovi, ktorý sa narodil s najťažšou vývojovou chybou uropoetického a gastro-intestinálneho traktu, aká sa na Slovensku vyskytne raz za 5 – 6 rokov. Mateo mal rázštep brušnej dutiny a jeho tráviaca a močová sústava neboli oddelené. O tom, že trpí zriedkavou vývojovou chybou, sa rodičia dozvedeli v 32. týždni tehotenstva.

Chlapček je veľmi živý a vitálny, náročnú šesťhodinovú operáciu zvládol veľmi dobre. ,,Je to úplný zázrak na to, s akým zdravotným problémom sa narodil,“ povedala dojatá pani Erika Žuffová, mama malého bojovníka. Pár hodín po narodení malého Matea previezli z nemocnice v Martine do NÚDCH, kde ho hospitalizovali na Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny (NKIM) LF UK a NÚDCH. ,,Chlapček k nám bol včas transportovaný s veľmi vážnou vývojovou chybou uropoetického a GIT traktu, pri ktorej nedošlo k oddeleniu tráviacej a močovej sústavy a dieťatko sa narodilo s rázštepom brušnej dutiny s vyústením obidvoch týchto sústav v jednom mieste. Aj touto cestou chcem vyzdvihnúť vynikajúcu spoluprácu medzi Fakultnou nemocnicou v Martine a NÚDCH. Chlapčeka sme neoperovali hneď, zhruba dva týždne sme museli počkať, aby sme zistili, ako bude prospievať, prijímať a tráviť potravu, aby sme náročnú operáciu nezačali skôr, ako bolo dieťatko na ňu pripravené,“ povedal MUDr. Peter Bartoň, riaditeľ NÚDCH, ktorý chlapčeka operoval a ďalej doplnil: ,,Som rád, že som mohol byť opakovane na stáži v zahraničí, kde som sa s takýmito náročnými a raritnými operáciami stretol. Aj v tomto prípade sme využili spoluprácu s Great Ormond Street Hospital v Londýne a počas operácie sme boli v kontakte s pánom prof. Mushtaqom, ktorý online sledoval, čo sa deje na operačnej sále. Zlomové body, kedy sme sa rozhodovali ako pokračovať ďalej v operácii, sme spolu konzultovali.“

Lekár kliniky detskej chirurgie, MUDr. Rastislav Králik, sa počas náročnej operácie postaral o hrubé a tenké črievko, ktoré boli tiež postihnuté a urobil všetko preto, aby raz boli funkčné. Po náročnej operácii nasledovala rovnako náročná intenzívna pooperačná starostlivosť. MUDr. Dana Dolníková, primárka NKIM hovorí o prvom kontakte s pacientom: ,,Mateo sa narodil s obrovskou chuťou do jedla aj do života a hneď od začiatku sme sa snažili, aby začal prospievať a adaptoval sa na život po narodení. Celý čas bol stabilizovaný a dobre pripravený na náročný výkon, ktorý zvládol veľmi dobre. Pooperačná starostlivosť bola veľmi náročná najmä zo strany sestier. Bola perfektne odvedená a pacient sa veľmi rýchlo zhojil. A čo musím vyzdvihnúť, je nadštandardne dobrá spolupráca s maminkou chlapčeka, ktorá bola celý čas pri svojom dieťatku, zatiaľ čo tatinko sa staral o zvyšok rodiny. Podpora nás zdravotníkov zo strany rodiny bola perfektná.“ Túto operáciu pomocou nových medicínskych postupov tu robili lekári po prvýkrát. Matea čaká ďalšia operácia v jednom alebo dvoch rokoch života.

Zdroj:
FB Národný ústav detských chorôb