Hor sa na Zelené pleso!

23
apr
2019
+
A
-

Projekt na zvýšenie povedomia verejnosti o pľúcnej artériovej hypertenzii vstupuje do piateho ročníka a môžete sa doň zapojiť i vy.

Máte radi turistiku a zároveň chcete pomôcť dobrej veci? Združenie pacientov s pľúcnou hypertenziou (ZPPH) Vás prvý májový víkend srdečne pozýva na výstup na Zelené pleso z Tatranských Matliarov, ako aj na následné sadenie stromov!

Túra za pacientov

Začiatkom mája sa každoročne konajú športové aktivity po celom svete, ktorých cieľom je upozorniť na pľúcnu hypertenziu. Ich motto znie: „Get breathless for pulmonary hypertension“. Voľne by sme ho mohli preložiť ako výzvu, aby sme sa skrátka zadýchali tak, ako aj ľudia s touto chorobou. Pravda je, že zatiaľ čo dych pacientovi kráti už aj bežná chôdza či akákoľvek fyzická aktivita, bežný človek musí vynaložiť oveľa viac námahy, aby sa dostal do rovnakého štádia.

Tento rok pôjde už o piaty ročník výstupu na jednu zo slovenských prírodných dominánt. Zelené pleso leží v nadmorskej výške 1 545 metrov nad morom. Túra je stredne náročná. Účastníci prejdú dokopy 17,2 km, pričom odhadovaný čas cesty tam a späť je okolo 5 hodín.

Zdroj: ZPPH

Pekná myšlienka

Ide o symbolický výstup pacientov so spomínanom zriedkavou diagnózou prostredníctvom „svojich“ zástupcov – rodinných príslušníkov, priateľov, známych, lekárov, dobrovoľníkov. Práve tí vynesú fotografiu pacienta na Zelené pleso a aspoň symbolicky mu umožnia zúčastniť sa tohto výstupu.

Dátum akcie nie je náhoda. V rámci zvýšenia povedomia o diagnóze bol 5. máj vyhlásený za Svetový deň pľúcnej hypertenzie. Tento deň je zameraný na zlepšenie kvality života a očakávanú dĺžku života u viac ako 25 miliónov ľudí, ktorí žijú s touto diagnózou po celom svete. Existuje viacero typov, pričom niektoré radíme medzi zriedkavé. Bez ohľadu na typ, pľúcna hypertenzia je definovaná ako zvýšenie krvného tlaku v pľúcnych cievach. Jedná sa o závažné ochorenie s výrazne zníženou toleranciou   záťaže;   pľúcna   hypertenzia   nakoniec vedie k srdcovému zlyhaniu a predčasnému úmrtiu.

Zdroj: internet

Program podujatia

  1. máj 2019 – 19.30 hod.                   informačný seminár
  2. máj 2019 – 7.00 – 19.00 hod.      výstup na Zelené pleso, neformálne     vyhodnotenie výstupu, tombola
  3. máj 2019 – 10.00 hod.                   symbolická výsadba stromov „Zasaď si pľúca“

Zasaď si pľúca

„Na druhý deň po výstupe plánujeme v spolupráci so Štátnymi lesmi TANAP pokračovať v spoločnej výsadbe stromčekov, ako symbolu pľúc zdravého Slovenska a Zeme,“ hovorí Iveta Makovníková, predsedníčka ZPPH. „Zasaď si pľúca“, ako znie oficiálny názov akcie, sa teší veľkému ohlasu. Účastníci výstupu zasadia jeden väčší strom v krásnom prostredí Botanickej záhrady v Tatranskej Lomnici.

Viac informácií sa dočítate tu.

Zdroj: ZPPH