Zriedkavá forma celiakie súčasťou výskumu

22
nov
2018
+
A
-

Celiakia, autoimunitná choroba spôsobená trvalou neznášanlivosťou lepku,  je v našej spoločnosti čoraz viac rozšírená. Odhadom ju má na Slovensku každý 250-ty človek, viac postihuje ženy.  Nedá sa síce liečiť a je viazaná na celoživotnú bezlepkovú diétu, no jej dodržiavaním sa klasická forma tohto ochorenia vie „dať na ústup“ a tenké črevo sa zregeneruje. Vedeli ste však, že celiakia má aj svoju „zriedkavú variantu“? Pri tej bezlepková diéta nezaberá a môže viesť až k smrti.

Foto: Freepik

Refraktérna celiakia postihuje zhruba 1,5 – 5 percent pacientov s klasickou celiakiou. Prejavuje sa tak, že napriek dodržiavaniu dlhodobej prísnej bezlepkovej diéty, pacientom pretrvávajú ťažkosti spojené s ochorením, akoby diétu ani nedodržiavali. Ich tenké črevo sa tým pádom nedokáže zregenerovať. U zhruba polovice týchto pacientov je zvýšené riziko závažných komplikácií vrátane formy non-Hodgkinovho lymfómu, zvanej lymfóm T-buniek spojený s enteropatiou. Práve spomínané T-bunky riadia reakciu organizmu na lepok a majú naň extrémne silnú a bolestivú odpoveď. Prognóza pacientov s refkraktérnou celiakou nie je veľmi priaznivá, iba 50 % z nich sa dožíva viac ako 5 rokov od diagnostiky. Keďže diéta nezaberá, pacienti podstupujú okrem nej aj liečbu steroidmi, imunosupresívami, či chemoterapiou.

Dobré správy pre týchto pacientov ale prichádzajú z Veľkej Británie. Vznikla tam sieť spolupracovníkov pre zriedkavé choroby (RDCN), ktorá sa venuje práve refraktérnej celiakii. Jej cieľom je urýchliť výskum a liečbu tejto zriedkavej formy celiakie a prísť na jej príčinu. RDCN vznikla s podporou vládnej agentúry NHS England, čo je Národná zdravotná služba Anglicka starajúca sa o zdravie obyvateľov. Tá podporí výskum aj finančne a dá tak nádej na liečbu mnohým pacientom.

Zdroje k článku:

https://cs.onlinemedicineinfo.com/gluten-may-trigger-lymphoma-some-celiac-disease-patients-44016

https://sk.fitnesslifestylehealthclub.com/zdravie/co-je-refrakterna-celiakia.html

https://sk.wikipedia.org/wiki/Celiakia

http://www.pharmatimes.com/news/first_rare_disease_collaborative_network_for_refractory_coeliac_disease_1261683

http://www.viapractica.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=7335&magazine_id=1

https://www.coeliac.org.uk/coeliac-disease/about-coeliac-disease-and-dermatitis-herpetiformis/refractory-coeliac-disease/