Zadýchajú sa už pri malej námahe, dnes majú svoj deň

05
máj
2018
+
A
-

Za pacientov s pľúcnou artériovou hypertenziou sa koná výstup na Ostredok. Prihlásiť sa môžete aj vy.

Dnes, 5. mája, je Svetový deň pľúcnej hypertenzie. Ochorenie prichádza nenápadne, sprevádza ho únava, ktorá však prerastie do extrému. Keďže ju spôsobuje vysoký tlak v pľúcnych tepnách, človek sa môže zadýchať už pri prejdení krátkej vzdialenosti alebo akejkoľvek fyzickej námahe. Napokon môže byť pre neho výzva zvládnuť aj bežné činnosti ako sú obliekanie, nákup, starostlivosť o deti alebo domácnosť. Rýchlo sa zadýcha a modrajú mu pery.

Jednou z najvážnejších foriem je pľúcna artériová hypertenzia (PAH). Aj keď ide o zriedkavú chorobu, na Slovensku ňou trpí vyše 250 ľudí. Pľúcna artériová hypertenzia môže postihnúť kohokoľvek a kedykoľvek a doposiaľ nie je známa príčina jej vzniku. Problematické je aj diagnostikovanie, pretože pre svoje nešpecifické príznaky sa mnohokrát  zamieňa za iné ochorenia ako sú napríklad ischemická choroba srdca, postihnutie chlopní srdca, ale aj chronický zápal priedušiek, astma, obezita.

PAH postihuje aj malé deti, ale najčastejšie sa diagnostikuje pacientom  okolo 40. a 50. roku života. Je to veľmi vážne ochorenie a pri nesprávnej liečbe vedie k zlyhaniu srdca a predčasnej smrti. Včasne stanovená diagnóza a správna liečba dokáže zmierniť príznaky ochorenia a skvalitniť život pacienta. Niektorí pacienti však pre svoju záchranu života musia podstúpiť obojstrannú transplantáciu pľúc.

Združenie pacientov s pľúcnou hypertenziou, o. z. (ZPPH) preto pri príležitosti Svetového dňa pľúcnej hypertenzie každoročne vedie kampaň na šírenie povedomia o tomto ochorení. „Hlavným cieľom je nájsť ľudí, ktorí doposiaľ nie sú diagnostikovaní alebo nemajú správne stanovenú diagnózu. Aj tento rok sa stretneme 2. júna a vystúpime na Ostredok, najvyšší vrch Veľkej Fatry. Ide o symbolický výstup pacientov s pľúcnou hypertenziou prostredníctvom ich rodiny, priateľov, známych, lekárov a ostatných účastníkov, ktorí vynesú fotografiu pacienta na Ostredok a aspoň symbolicky mu umožnia zúčastniť sa tohto výstupu. Cieľom je poukázať na to, že zdravý človek vynaloží toľko energie a námahy pri takomto výstupe ako pacient s PH po prejdení  niekoľkých metrov. Pritom pacient s PH takúto námahu vykonáva denne niekoľko rokov. Aj vy môžete prispieť  k dobrej veci. Stačí prísť a svojou účasťou podporíte  túto  kampaň,“ pozýva na výstup na Ostredok predsedníčka ZPPH Mgr. Iveta Makovníková.

Podujatie sa koná pod záštitou primátora Mesta Banská Bystrica. Prihlášku a viac informácií nájdete na www.phaslovakia.org