Zriedkavá pľúcna choroba, s ktorou sa dá ťažko vyrovnať

24
aug
2018
+
A
-

Idiopatická pľúcna fibróza (IPF) je vážne ochorenie, ktoré má nejasnú príčinu. Na svete ňou trpia zhruba 3 milióny pacientov, na Slovensku desiatky. Ich pľúca opakovane tvrdnú a vytvárajú sa na nich jazvy, keďže sa snažia o zahojenie poškodeného tkaniva. Občianske združenie Nádej pre pľúca zorganizovalo prieskum medzi slovenskými pacientmi s touto chorobou a ten ukázal, že sa s touto diagnózou vyrovnávajú ťažko.

Najúčinnejšou v prvých fázach ťažkého ochorenia so zlou prognózou je sociálna a rodinná podpora, tiež podpora občianskych združení, ktoré spájajú pacientov s podobným osudom. Klinická psychologička Pavla Nôtová vyzdvihuje pomoc združenia.  „Šetrí to energiu. Osobitnú pozornosť je potrebné venovať aj úlohe viery, záujmových a podporných skupín,“ uviedla.

Prieskum potvrdil, že najčastejšia a podstatná časť podpory okrem empatickej rodiny, partnerov a detí, je viera v samého seba. Zisťoval postoje a názory pacientov, ktorí s diagnózou IPF žijú, tiež sa pýtal, ako vnímajú svoj život a jeho kvalitu po diagnostikovaní ochorenia.

„Keď lekár počúva pľúca pacienta, tak môže počuť veľmi typický zvuk. Niekedy sa hovorilo, že to pripomína šušťanie celofánu, modernejšie to môžeme prirovnať k zvuku, ktorý vzniká pri rozopínaní suchého zipsu. Také niečo môže počuť lekár, keď priloží fonendoskop,“ priblížil Bohumil Matula zo Špecializovanej nemocnice sv. Svorada Zobor v Nitre.

V počiatkoch liečby najčastejšie pacientov trápi neistota, prípadne neporozumenie podávaným informáciám. Odporúča sa preto individuálny prístup a postupné dávkovanie informácií. Ochorenie zatiaľ lekári nevedia úplne vyliečiť, no vedia spomaliť jeho postup.

Viac informácií nájdete v správe tlačovej agentúry TASR.